Duurzaam renoveren, ontwikkelen én langer thuis

10 oktober 2017 15:10 Gepubliceerd door

10 oktober is de dag van de duurzaamheid.
Waar denk jij aan bij duurzaamheid? Verantwoord eten? Klimaat verandering?  Zonnepanelen?  Senioren?  Dat laatste vast niet.

Ben je actief bij een woningbouwcorporatie of bouwbedrijf, dan zijn het mogelijk energielabels en ben je mogelijk betrokken bij nieuwbouw of renovaties. Vaak is de uitdaging om een zo energiezuinig mogelijk gebouw te realiseren binnen het beschikbaar budget of een aantrekkelijk rendement. Maar dit is de kans om meer te doen. Duurzaamheid is ook voorruit kijken, bekijken hoe dingen anders kunnen en daar nu al slim op anticiperen. Zoals de grote groep senioren die er nu aankomt – en er al is-  Zij willen prettig, comfortabel wonen en niet meer verhuizen…

 

Nul-op-de-meter, passief bouwen, gasloos bouwen

Als we aan duurzaamheid denken in de corporatie of vastgoedsector, dan gaat het al snel over nul-op- meter-woningen ontwikkelen, passief bouwen, energielabels behalen.  Er wordt gekeken naar  materialen en installaties die bijdragen aan een zo laag mogelijk energieverbruik. Een trend die in 10 jaar tijd een logisch thema is geworden.  Dat er straks niet meer overal gasleidingen worden aangelegd, dwingt ons ook om op een andere manier naar bouwen en wonen te kijken. De link met andere en duurzame energiebronnen en installaties is dan snel gelegd.  Maar het betekent ook anders wonen en leven. Op gas koken gaat niet meer. Gelukkig zijn daar al heel wat goede alternatieven voor. Wellicht is het nu nog even wennen maar gasloos is straks heel logisch.

Renoveren en weerstand bij bewoners

Bij de diverse corporaties en aannemers waar ik kom, om mee te denken over hun voorraad, assets en ouderen, zijn er veel actief met het renoveren van hun bestaand bezit.  Ze zijn bezig met de aanpak van gallerijflats, portiekflats, rijtjeswoningen of hun meerjaren onderhoudprogramma’s aan het op te stellen om hun energiedoelstellingen te behalen. In de praktijk blijkt dat huurders niet altijd zitten te wachten op deze duurzame renovaties. “Hoezo huurverhoging? Ik verbruik niet veel .. van mij hoeft dat gedoe van zo’n renovatie niet” zijn bijvoorbeeld wat noten van bewoners, die ik hoor.  Zeker oudere huurders hebben er niet altijd trek in. Maar… juist voor hun kan een renovatie heel wat opleveren,  door iets extra’s zodat ze er heel lang kunnen blijven wonen.

Langer thuis,  renoveren en duurzame wijken.

Duurzaamheid is meer dan energielabels  en materialen. Arthur Lippus voormalig directeur Vastgoed bij Portaal zet zich in voor verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad en vertelde me over zijn experience center Anne. De verduurzaming komt er niet zomaar. Een stukje omdenken bij professionals en bewoners is echt nodig.   Zo ben ik van mening dat de slag om de renovaties en energielabels slimmer en sneller kan. Het gaat niet om materialen en energielabels maar om of mensen er veilig, fijn en betaalbaar kunnen wonen, en dat ook kunnen blijven doen en hoe je dat brengt.   

Velen oudere huurders willen niet verhuizen maar maken zich zorgen en kampen al ‘jong’ met chronische ziektes. Gemiddeld al vanaf hun 59e blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij renovaties kun je op de wens en zorg van veilig langer thuis inspelen. Op de klantdag van Woonstad Rotterdam lieten vele mensen weten “Voor geen goud uit hun buurt te vertrekken”, aldus Martijn Schutte, beleidsmaker. De buurt is belangrijk en zijn mensen aan gehecht. Tegelijkertijd zijn er in die buurten te weinig geschikte woningen. Dit vraagt om voorruit kijken en een slim uitvoeringsprogramma. Wat kun je doen bij bestaande complexen en buurten? Renovatie? Transformatie?  Nieuwbouw? Verbinding met de buurt? Nieuwe woonconcepten als Vivalib,  domotica en diensten met SimpelgGo Gerust thuis en centrale,  bieden daar mogelijk antwoorden op.

Wilt u het voorruit denken, het slim aanpakken en tevreden bewoners die duurzaam langer thuis kunnen blijven wonen?
Het kan nu al. Neem gerust contact op:

Ir. Annelies Lammers

06-34000309  a.lammers@vivalib.nl

Vivalib Nederland

Experts in evolutief wonen & langer thuis

Gecategoriseerd in :, , ,

Vivalib

Commententaren zijn gesloten.