Vivalib, evolutief wonen en daardoor langer thuis.

Vivalib is het innovatieve woonconcept dat mensen in staat stelt om zo lang mogelijk en actief in hun eigen omgeving ouder te worden.
De eigentijdse appartementen zijn zo ontworpen dat ze nu al veel comfort bieden en daarnaast mee kunnen groeien met de veranderende behoeften van de ouder wordende mens. Dit noemen we evolutief. Men kan dus services bijschakelen naar behoefte zonder verdere aanpassingen in de woning:

  • Gaat het allemaal nog goed dan is het gewoon prettig wonen in zo’n appartement omdat ze ruim en kwalitatief goed zijn ontworpen en uitgerust. Speciale aandacht is besteed aan valpreventie, handige lichtroutes en integrale alarmopvolging.
  • Om zorgeloos te wonen kan een servicecentrale op afstand worden ingezet met  personen alarmering die 24*7 bereikbaar is. Stroomuitval en brand worden daar altijd gemeld, maar je kunt ook zelf contact met ze opnemen.
  • Komen er in de toekomst medische problemen dan kun je in overleg worden gemonitored op afstand (hartslag, bloedsuikerspiegel e.d.). en kan de hulp worden ingeroepen als dat nodig is.
  • Zijn er zwaardere gezondheidsproblemen dan kan de verpleegkundige of dokter op afstand de zaak in de gaten houden en je dag en nacht terzijde staan als dat nodig is.
  • Dit kan allemaal omdat er in de woning een slimme  installatie is toegepast. De bewoner zelf kan alles bedienen met slechts 1 afstandsbediening en met een tablet kan er eenvoudige wijze contact worden gemaakt voor internet, services en beeldcontact met familie en bekenden en waar nodig professionals.

Met andere woorden: motorische, zintuiglijke of cognitieve achteruitgang kan zo lang mogelijk opgevangen worden binnen de eigen, vertrouwde setting, met hulp op afstand als dat nodig is.
De woning heet daarom EVOLUTIEF want zij past zich aan de ( soms noodzakelijke) wensen van de bewoner(s). De thuistechnologie in de woningen ondersteunend en makkelijk zelf te bedienen. Veel zaken zijn geautomatiseerd onder regie van de bewoners. De alarmeringen zijn naast (ook mantelzorg)zorginschakeling ook gericht op veiligheid zoals brand en inbraak. In dit arrangement met de Zorgcentrale in Schiedam is Vivalib uniek in Nederland.

Vivalib is zowel voor de sociale woningbouw als voor de vrije sector/particuliere bouw een oplossing. Nieuwbouw of bestaande bouw, beide zijn mogelijk en zijn of worden op dit moment  gerealiseerd.  Omdat we bij voorkeur niet meer dan 25% van een blok, gebouw of buurt als Vivalib-woningen willen realiseren worden gemengde, niet door leeftijd gestigmatiseerde gebieden ontwikkeld. We noemen dat intergenerationele stedenbouw. Het blijkt uit ervaring dat daardoor ” van nature” contacten ontstaan ook voor eventuele “mantelzorg”ondersteuning gericht op langer thuis wonen, Dit functioneert eigenlijk al eeuwen in kleine gemeenschappen overal in Europa.